woensdag 3 oktober 2012

Applecore of klokhuispatroon nr. 1

Vorige week had ik het er met mijn vriendin over dat ik nog weer een applecore quilt wil maken van ruitjes stof, die heb ik al eens eerder gemaakt en dat vond ik een hele mooie. Gisteren kwam ze met een doos vol applecores en zei :"hier die mag je wel hebben, ik doe er niets mee"

Dat was wel een verrassing en ik ben er blij mee. Ik heb de geruite er uit gezocht en apart gelegd. Vandaag ben ik begonnen om de anderen aan elkaar te zetten, heerlijk toch dat ze al gebruiksklaar zijn.
Aangezien ik nog steeds een tutorial wilde maken van de manier waarop ik ze maak, ga ik dat nu maar gelijk doen.
In 2004 of 2005 was ik op een open dag bij Lohuis (klik) en daar kon je aanschuiven om applecores te maken. je kreeg 4 papieren malletjes met streepjes aan de achterkant. Ook mocht je 4 lapjes uitzoeken en daarna kon je 4 applecores maken en aan elkaar zetten tot een vierkant. Ik vond het een leuk werkje en het is uiteindelijk een little quilt of love geworden, ik heb er wel een foto van,maar niet digitaal, ik zal er een foto van maken en plaatsen.

                                   

maar de papieren malletjes vond ik niet zo handig, dus toen ben ik aan de slag gegaan. Ik heb de papiertjes gekopieerd op een A4 velletje en toen gescand.

                                       ik kan hier geen word document plaatsen, of kan dat wel?

Daarna heb ik wikkels van pakken kopieerpapier op A4 formaat gesneden,(werkt hetzelfde als freezerpapier) of je kunt natuurlijk gewoon een vel freezerpapier gebruiken. Die vellen heb ik in het kopieerapparaat gelegd,toen kon ik de malletjes eenvoudig uitprinten ,daarna heb ik de malletjes uit geknipt. Ik heb ze zo gemaakt dat elke malletje precies op een lapje 10 x 10 past. Daarna heb ik nog een gaatje met de perforator in het malletje gemaakt, dit omdat je dan als het klaar is met de punt van een schaar of met een pincet heel eenvoudig het malletje er af kunt halen. Hieronder zie je aan de rechterkant het gaatje in het malletje.

Daarna heb ik het strijkijzer aangezet en de stof op de strijkplank gelegd en de malletjes er op gestreken. Toen heb ik ze uitgeknipt. Aan de bolle kant wordt er naad aan geknipt  en aan de holle kant zit de zoom al aangetekend. Nu wordt het malletje rondom doorgeregen. De knoopjes aan de goede kant van de stof, dat is later handiger om de draad er uit te halen.
hierboven zie je de achterkant van 2 malletjes, je ziet aan de bolle kant de omgeslagen stof en aan de holle kant zie je dat er zoom is getekend op papier. Je legt  bol op hol en je kunt precies zien hoe het moet liggen,want de stippellijn loopt door. Je steekt een speld erdoor aan de achterkant. Ik steek de speld altijd op de doorgetrokken lijnen.

De voorkant ziet er dan zo uit als hierboven. (zie je de knoop van het rijggaren aan de voorkant zitten?)Je laat de speld zitten en appliqueert de bolle kant op de holle kant.Doordat de speld aan de achterkant zit is het gemakkelijker om te appliqueren.

Als er een rij af  is, wordt de volgende rij er aangespeld . Er worden dus eerst rijen genaaid en daarna aan elkaar gezet.


zo gaat het door tot de hele rij gespeld is.


                                 
de spelden zitten weer aan de achterkant en nu wordt er aan de voorkant in een keer een hele rij  aangnaaid (appliqueer).
Je kunt natuurlijk ook allemaal vierkanten naaien en die dan weer aan elkaar zitten, er zijn meerder mogelijkheden.
Mocht je belangstelling hebben voor de malletjes,dan wil ik ze wel via mail opsturen.
Ik plaats dit bericht al wel ,maar ga er nog weer mee aan de slag.
voor vervolg kijk hier ( klik )
14 opmerkingen:

 1. Geweldig Hermie, deze beschrijving. Ga hem opslaan. Ik denk zo vaak: dat zou ik best een keer leuk vinden op met die klokhuizen wat te doen. En zie daar! Ik denk dat ik het nu wel zie zitten. Bedankt!!!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. wacht nog even met opslaan tot alles er op staat

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Leuk dat je dit even aan ons uitlegt Hermie, ook weer leuk om te maken, o o we mogen wel honderd jaar worden, haha...........gr.Conny

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Heel duidelijk met die streepjes op het papier.Heb je ze ook wel eens kleiner gemaakt? Ga het ook nog een keer proberen.
  Gr. Janny.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat heb je heel duidelijk uitgelegd. De applecores leken me altijd een hele klus maar ik denk dat ik het ook eens ga proberen. Ik zou het geweldig vinden als je mij jouw malletjes wil mailen want die hulplijntjes lijken me heel handig.
   Groetjes, Els

   Verwijderen
 5. Wat heb je dat weer goed uitgelegd en ooit ga ik er een maken, maar eerst de huisjes, diamonds en de vingerhoedjes, dan volgt nog een quilt, maar tussendoor kan ik met de klokhuisjes beginnen, zal wel volgend jaar worden ;-)

  Groetjes
  Ines

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Das wird sehr schön.
  Liebe Grüße Grit

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Wat een handige tips Hermie : de speld aan de achterkant en het knoopje aan de voorkant.
  Het ziet er verleidelijk uit, maar ik ben een machine mens dus zal ik me er niet snel aan wagen.

  Groetjes van Jacqueline.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Zo ziet het er veel minder moeilijk uit. Goede uitleg.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Lijkt me heel leuk, ga zeker je bericht volgen, en malletjes kan je dus ook met Frezer papier maken.
  Van appliqueren weet ik nog weinig
  Groetnis Annie

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Dat is duidelijk beschreven Hermie! En het is al een leuk geheel zo. Groetjes Nardy

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Dank je voor de uitleg, maar ik begin er toch maar niet aan.
  zal schitterend worden
  Fijn weekeinden groetjes Joke

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Mooie duidelijke uitleg, de geblokte apple core is ook hartstikke mooi.
  Ik heb malletjes gekocht voor een apple core quilt en ik wil ze eigenlijk net zo aan elkaar zetten als de hexjes. Jou manier lijkt me ook erg handig omdat er strepen op de malletjes staan.
  Nou ik zie nog wel hoe ik het ga doen misschien gewoon bij de eens uitproberen.

  Fijn weekend Hennie.

  BeantwoordenVerwijderen