vrijdag 20 januari 2012

Square Dance Patroon

Gisteren ben ik begonnen met een square dance quiltje. Op een forum vroeg iemand hoe je dat maakte, daardoor kreeg ik weer inspiratie om hem van mijn Moda lapjes Luna Notte te maken. Die had ik gekregen van mijn zus in Rotterdam en ik had er zelf wat bijgekocht,maar wist nog niet wat ik er van wilde maken. Nu dus wel en ik ben begonnen en heb foto's gemaakt vanaf het begin.
Ik zal proberen het hier zo eenvoudig mogelijk uit te leggen. Zelf heb ik in 2000 de oranje/gele gemaakt,en  in 2004 een in kerststof  die ligt elk jaar op tafel. De oranje/geel  die stond hier niet mooi en die heb ik dus verkocht. Om jullie een idee te geven hoe het eindresultaat wordt, zal ik die hier al vst plaatsen.
gemaakt in 2000
gemaakt in 2004
Voor de duidelijkheid kun je even op de foto klikken,dan zie je het groter.
Het begin is als volgt:
je neemt lapjes in de maat die je zelf wilt, die van mij zijn 12,5 cm..Groter dan 15 cm zou ik ze niet nemen.
Daarna naai je de lapjes aan elkaar
kan vierkant of langwerpig, dat  ligt er aan wat je er van wilt maken.Ik maak een vierkante.


nu moet er eigenlijk al een bies om voor de buitenkant, die wordt 2/3 van je blok, maar die stof heb ik nog in bestelling,dus ik laat het even zo zien..Nu ga je de banen strijken, Bij de ene baan lopen de naden naar boven en bij de andere naar beneden.Daar moet je bij het naaien dus al aan denken.

Daarna neem je een stukje papier en tekent daar een vierkant op van de maat stof die je hebt gebruikt, ik heb lapjes gebruikt van 12,5 cm dus teken een vierkantje van 12,5 cm.
Op elke hoek meet je 3 cm af en zet daar een streepje. Neem je als uitgangspunt 15 cm, dan zou ik op elke hoek 5 cm aanstrepen. De punten verbind je met elkaar door middel van een diagonale lijn.

De blokjes die ik aan elkaar heb genaaid hebben nu een naadlengte van ruim 11 cm. De diagonale lijnen die je hebt getekend moeten dan 11 cm worden.Liever 1 mm kleiner dan te groot.Dit kun je eenvoudig meten door vanaf het middelpunt op alle vier de lijnen 5,5 cm af te tekenen en daar maak je dan een vierkant van, zoals op de foto hieronder.
Let op: de diagonale lijnen moeten altijd net zo lang zijn als de zijnaad van je genaaide blokjes.

Nu neem je een stuk paterno of stevig plastic en daar teken je het vierkant inclusief de diagonale lijnen op over.Voor de zekerheid leg je nu het papieren vierkantje en het plastic vierkantje even naast elkaar op de stof. De lijnen moeten precies corresponderen met de naden van de blokken. Als ze elkaar overlappen,dan is je vierkantje te groot, Haal er dan rondom een mm af. Op de foto hieronder zie je dat er een beetje ruimte tussen zit, dat is goed. Het vierkantje kan beter iets te klein zijn dan te groot

Nu leg je het vierkantje op de stof. Ik begin zelf linksonder. En je tekent vast twee rijen naast elkaar naar boven. Als dat  klaar is ga je knippen.Als begin maak ik een klein sneetje met het mes op de streep.(zie foto 1) Daarna knip ik met de schaar het vierkantje uit.( Zie foto 2)


Nu kun je verder gaan met rij een uit knippen en je legt deblokjes naast de quilt neer.
nu draai je ze een slag naar links

en dan naai je ze aan ellkaar.Zo doe je ook rij twee,wel eerst weer rij drie tekenen.(Je mag ook alle blokjes in een keer tekenen,maar alle ruggen vinden dat niet zo fijn).
Die naai je ook weer aan elkaar. Er blijven dan kleine vierkantjes over, die bewaar je.

ook als je deze rijtjes aan elkaar naait let je op de naden aan de achterkant.Van elke baan lopen de naden een andere kant op.

Hieronder nog een foto van de randstof die ik heb besteld.
lees hier verder:11 opmerkingen:

 1. Wat een prachtige quilt en wat goed uitgelegd, Hermie. Alleen vind je dat niet zonde om het eerst in elkaar te naaien en daarna weer te snijden. Dit is wel de "snelle" methode, maar je moet wel lef hebben.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. nee hoor, is geen lef hebben,je krijgt zo mooie secure blokjes en je hebt ook geen afval,want de kleine blokjes gebruik je weer in de rand of voor een miniquiltje.

   Verwijderen
 2. Heel mooi met een goede uitleg.
  Ik heb er een paar kleine quiltjes van gemaakt.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. fantastisch Hermie hoe jij de dingen kan uitleggen, hier hebben we wat aan, dank je wel. Ik heb hem alweer in mijn WIMlijstje staan. Groetjes van JOke.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. en als je het zo doet, lun je hem ook rustig even weg leggen,want je komt dan niet in de war met de blokken.

   Verwijderen
 4. Hermie, wat een heldere Tutorial !
  Heerlijk toch, met Computer en Digi bereik en verrijk je de wereld van de quilters.

  Grs. Jacqueline.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wat een duidelijke uitleg! Ook wel fijn voor de chaoten en kattenbezitters dat je niet eerst alles hoeft te knippen, maar per rij, en deze dan gelijk aan elkaar kan zetten.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wat kan jij dat toch goed, weer een die ik wil m aken, maar die hoeft dan ook niet zo groot, maar eerst de boerin.

  Groetjes
  Ines

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Hoi Hermie,

  Via de ene blog, doorgehipt naar een ander blog en kwam toen zomaar ineens op jouw blog. Wat maak je mooie dingen en wat leg je ze fijn uit, ik ga jouw blog toevoegen aan "mijn te volgen blogs"en hoop nog een heleboel bij je te kunnen kijken en te leren. De Nijntjes quilt is prachtig, wat een goed idee. Mijn dochter sleepte de hele dag met het boekje van Dick Bruna De Koning. Ze kent hem nog uit haar hoofd en nu lees ik hem weer voor aan onze kleindochters, maar je hebt me wel op een idee gebracht. Ik weeet niet of ik dat kan maar wel superleuk!!
  groet, mirjam

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Hoi Hermie, Bedankt voor je goede uitleg! Ik ga het eens proberen met een charm pack dat nog ligt te wachten op een bestemming. Leuk als oefening. Dan heb ik de slag vast te pakken voor de eenpersoons! Ga ik ook met kleine vierkantjes doen, want dan kun je meer met kleuren spelen. 25 cm vind ik ook wel wat te groot worden, maar ze hebben er wel een lineaal voor ontworpen! Blijkbaar maken mensen die dus ook! Bedankt weer he! Leuk dat ik je zo op een idee bracht! En heel fijn dat het per rij kan!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Fijn dat het duidelijk is, ja doordat jij er iets over vroeg, had ik in een keer een bestemming voor mijn lapjes.En dat per rij vind ik zelf veel fijner werken.

  BeantwoordenVerwijderen