Vorige week had ik het er met mijn vriendin over dat ik nog weer een applecore quilt wil maken van ruitjes stof, die heb ik al eens eerder gemaakt en dat vond ik een hele mooie. Gisteren kwam ze met een doos vol applecores en zei :"hier die mag je wel hebben, ik doe er niets mee"
Dat was wel een verrassing en ik ben er blij mee. Ik heb de geruite er uit gezocht en apart gelegd. Vandaag ben ik begonnen om de anderen aan elkaar te zetten, heerlijk toch dat ze al gebruiksklaar zijn.
Aangezien ik nog steeds een tutorial wilde maken van de manier waarop ik ze maak, ga ik dat nu maar gelijk doen.
In 2004 of 2005 was ik op een open dag bij
Lohuis (klik) en daar kon je aanschuiven om applecores te maken. je kreeg 4 papieren malletjes met streepjes aan de achterkant. Ook mocht je 4 lapjes uitzoeken en daarna kon je 4 applecores maken en aan elkaar zetten tot een vierkant. Ik vond het een leuk werkje en het is uiteindelijk een little quilt of love geworden, ik heb er wel een foto van,maar niet digitaal, ik zal er een foto van maken en plaatsen.
maar de papieren malletjes vond ik niet zo handig, dus toen ben ik aan de slag gegaan. Ik heb de papiertjes gekopieerd op een A4 velletje en toen gescand.
ik kan hier geen word document plaatsen, of kan dat wel?
Daarna heb ik wikkels van pakken kopieerpapier op A4 formaat gesneden,(werkt hetzelfde als freezerpapier) of je kunt natuurlijk gewoon een vel freezerpapier gebruiken. Die vellen heb ik in het kopieerapparaat gelegd,toen kon ik de malletjes eenvoudig uitprinten ,daarna heb ik de malletjes uit geknipt. Ik heb ze zo gemaakt dat elke malletje precies op een lapje 10 x 10 past. Daarna heb ik nog een gaatje met de perforator in het malletje gemaakt, dit omdat je dan als het klaar is met de punt van een schaar of met een pincet heel eenvoudig het malletje er af kunt halen. Hieronder zie je aan de rechterkant het gaatje in het malletje.
Daarna heb ik het strijkijzer aangezet en de stof op de strijkplank gelegd en de malletjes er op gestreken. Toen heb ik ze uitgeknipt. Aan de bolle kant wordt er naad aan geknipt en aan de holle kant zit de zoom al aangetekend. Nu wordt het malletje rondom doorgeregen. De knoopjes aan de goede kant van de stof, dat is later handiger om de draad er uit te halen.
hierboven zie je de achterkant van 2 malletjes, je ziet aan de bolle kant de omgeslagen stof en aan de holle kant zie je dat er zoom is getekend op papier. Je legt bol op hol en je kunt precies zien hoe het moet liggen,want de stippellijn loopt door. Je steekt een speld erdoor aan de achterkant. Ik steek de speld altijd op de doorgetrokken lijnen.
De voorkant ziet er dan zo uit als hierboven. (zie je de knoop van het rijggaren aan de voorkant zitten?)Je laat de speld zitten en appliqueert de bolle kant op de holle kant.Doordat de speld aan de achterkant zit is het gemakkelijker om te appliqueren.
Als er een rij af is, wordt de volgende rij er aangespeld . Er worden dus eerst rijen genaaid en daarna aan elkaar gezet.
zo gaat het door tot de hele rij gespeld is.

de spelden zitten weer aan de achterkant en nu wordt er aan de voorkant in een keer een hele rij aangnaaid (appliqueer).
Je kunt natuurlijk ook allemaal vierkanten naaien en die dan weer aan elkaar zitten, er zijn meerder mogelijkheden.
Mocht je belangstelling hebben voor de malletjes,dan wil ik ze wel via mail opsturen.
Ik plaats dit bericht al wel ,maar ga er nog weer mee aan de slag.
voor vervolg kijk hier (
klik )